1. Resep gurame bakar. - Bersihkan ikan, kemudian lumuri dengan garam dan jeruk nipis, diamkan selama 15 menit kemudian cuci lagi dan ditiriskan. Setelah itu goreng setengah matang dengan teflon agar kulit luar tetap bagus. - Setelah itu, lumuri ikan gurame dengan campuran bumbu halus keseluruh permukaan ikan hingga rata. 1. Ikan Percik Ikan Percik Image via MyResipi Resepi Ikan Percik ini pasti akan menggamit selera sesiapa sahaja kerana kuahnya yang kaya dengan bahan-bahan aromatik seperti halia, serai dan bawang putih dan dihidangkan bersama ikan bakar. Memang layan! Dapatkan resepi penuh Ikan Percik di sini . 2. Ikan Tiga Rasa Ikan Tiga Rasa Image via MyResipi
15 Resep lauk ikan berkuah, segar dan praktis untuk sajian keluar
1. IKAN TAUHU MASAK KUKUS TAUCU BAHAN-BAHAN: 1 ekor ikan tauhu saiz sederhana 1 labu bawang Holland }mayang 5 ulas bawang putih 5cm halia 1 batang lobak merah }racik halus 5-8 biji cili padi ]ketuk 1 biji cili hijau ] belah empat Aluminium foil secukupnya Daun pisang secukupnya BAHAN UNTUK SOS TAUCU: 15gm taucu 50ml air 15gm minyak masak Ni ada 10 aneka resipi lauk pauk tradisional berasaskan ikan. Tak kisahlah ikan kembung, tenggiri, ikan merah atau apa jenis ikan sekalipun janji ikannya segar, barulah manis dan lagi lazat lautnya. Jom masak untuk juadah tengah hari. 1. GULAI IKAN MERAH PETAI BAHAN-BAHAN: 3 keping isi ikan merah |bersihkan 300ml santan 50ml santan pekat Jadi, berikut kami senaraikan 25 resepi lauk simple untuk anda cuba. Teruskan membaca! #1 Telur Masak Sos #2 Gulai Tempoyak Ikan Termenung #3 Sambal Paru #4 Ikan Masak Cuka #5 Ayam Masak Kicap Blackpepper #6 Asam Ikan Rebus #7 Daging Masak Kicap #8 Keli Masak Berlado #9 Sambal Sardin #10 Lala Masak Kam Heong Style Kak Nora #11 Kerang Ala Thai - 500 gram ikan tenggiri - 1 buah timun, potong - Rawit merah secukupnya - Minyak untuk menumis - 1 sdm asam (larutkan dengan sedikit air, buang ampasnya) - Garam - Gula secukupnya - Air matang secukupnya Bumbu halus: - 10 butir bawang merah - 3 siung bawang putih - 2 cm lengkuas - 3 cm kunyit - 1 batang serai, ambil putihnya
15 Resep lauk ikan berkuah, segar dan praktis untuk sajian keluar
Masak-masak hari ni Che Nom nak tunjuk cara untuk sediakan ikan masak cuka, ada juga yang panggil jeruk ikan. Lauk ini sinonim sangat dengan masakan nenek-nenek dulu dan lauk orang berpantang. Kalau masak dengan ikan fresh memang terbaik. Rasa manis ikan, rasa sedap dan wangi dari tumisan biji sawi, bawang,. 1. Goreng tongkol dengan api sedang (agar nggak meledak, bisa ditambah terigu 1/2 sdt ke minyaknya) 2. Tiriskan lalu suwir-suwir dan buang durinya. 3. Haluskan bumbu bisa 5 buah cabai rawit, 3 buah cabai merah, 3 bawang putih, 3 bawang merah . 4. KOMPAS.com - Ikan merupakan salah satu protein yang umum diolah untuk lauk sehari-hari. Jenis olahannya pun bermacam-macam, bisa digoreng atau dipepes. Jika kebetulan sedang ingin mengolah ikan, berikut ini ada beberapa kreasi resep yang bisa dicoba. Resep olahan ikan ini bisa jadi pilihan jika kamu bosan dengan ikan goreng. Baca juga: 1. Ikan Siakap rebus ala Thai Image via Zat Hernani (Facebook) Alangkah sedapnya kalau musim hujan makan ikan rebus ni panas-panas. Fuh leganya! Dengan rasa yang masam-masam manis. Perrrfect! Sumpah licin pinggan semua, sampai bertambah-tambah nasi. Dapatkan resepi penuh di sini. 2. Asam pedas ikan Tenggiri Image via salamisimon1
15 Resep lauk ikan berkuah, segar dan praktis untuk sajian keluar
Ikan tongkol dapat diolah menjadi beragam hidangan, mulai dari perkedel hingga pepes. Bahkan, ada pula olahan ikan tongkol yang dapat dimanfaatkan untuk stok lauk tahan lama. Berikut Kompas.com kumpulkan 19 kreasi olahan ikan tongkol yang dapat kamu buat. Coba buat untuk menu makan keluarga. 1. 2 ikan selar (mackerel) 3 cloves garlic, thinly sliced. 5cm blue ginger, sliced. 2 stalks lemongrass, lightly bashed. 3 pcs chilli padi, sliced half. 2 pcs green chilli, sliced half. 5cm fresh turmeric, sliced. 1 tsp turmeric powder. 50g assam paste, mixed with 600ml water. 5cm ginger, sliced. 1 pcs red onion, sliced. 2 stalks coriander leaves.
1. Ikan bakar. foto: Instagram/@yulia_tokarmo Bahan-bahan: - Ikan nila, cuci bersih, lumuri dengan perasan jeruk nipis, dan bilas setelah 15 menit - 1 ruas jahe - 1 sdt merica/merica bubuk - 3 butir kemiri - asam jawa larutkan dengan 5 sdm air panas - 4 siung bawang merah - 3 siung bawang putih - Garam secukupnya - Kecap manis secukupnya Angkat dan siap disajikan. 3. Tenggiri woku. - Bersihkan ikan, balur dengan air jeruk nipis dan garam, sisihkan. - Tumis bumbu halus, serai, daun jeruk, daun kunyit, daun bawang, daun pandan, dan cabai rawit utuh hingga harum dan tidak langu. - Masukkan ikan, aduk rata, tambahkan tomat, gula, garam dan air sedikit.
Premium Photo Lele goreng or fried catfish is traditional indonesian
Apabila rasa sudah okay, bolehlah dihidangkan bersama nasi dan lauk lain. 3) Resepi Kari Kepala Ikan Penang image via Facebook. Resepi ini telah dikongsikan oleh Nor Khomariah Norrohman dan mendapat lebih 700 likes di media sosial. Masakan ini sangat popular dikedai mamak atau dikedai nasi kandar yang telah menjadi kegemara ramai orang Malaysia. 20 Resepi Masakan Ikan Yang Mudah untuk Berbuka Puasa #1 Resepi Kepala Ikan Tenggiri Ala Mamak Bahan-Bahannya:- Halba Campur Serbuk Kari (dicairkan) Air Asam Jawa (pekat) Halia (dihiris) Bawang Putih (dihiris) Bawang Merah (dihiris) Serai (tiadapun tidak mengapa) Buah Tomato Sayur Bendi Santan Pekat Minyak untuk menumis Kepala Ikan Tenggiri