Peluang Usaha Agar Agar Kering dan Analisa Usahanya Agrowindo

3. Resepi Agar-Agar Kering. Guna sukatan botol mineral. Bahan-bahan. 60gm agar agar tali; 1500ml air (nak senang sukat guna botol air mineral besar) 1500gm gula pasir/sekilo setengah; 250gm gula batu (sepaket) Pewarna . Cara buat agar-agar kering. Basuh agar agar, masukkan dalam periuk dan masak bersama air hingga agar agar cair. Agar-agar kering merupakan pada asasnya dibuat daripada agar-agar manis yang telah dikeringkan. Agar-agar kering biasanya dibuat pelbagai warna agar menarik dan dijemur separa kering menjadikan ia tidak mudah rosak dan tahan lama. Pada asasnya agar-agar dibuat seperti biasa, tetapi dengan tambahan menggunakan gula batu dan bukannya gula pasir.

Nice and Simple Recipes AGARAGAR KERING

CARA-CARA: 1. Rendam agar-agar tali sekejap di dalam air supaya lembut. 2. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan agar-agar tali yang sudah dibasuh tadi. 3. Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir. 4. Masak guna api sederhana hingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya. 3. Masukkan agar-agar tadi ke dalam loyang dan tambah pewarna. Kacau sebati. 4. Biarkan agar-agar tadi keras dahulu. Setelah keras, potong kecil dan jemur sehingga kering. Tips: Agar agar kering ini telah hampir kering setelah dijemur selama 3 hari oleh pemilik resepi. Resepi Agar-Agar Kering. Bahan-Bahan: 60 gm agar-agar bertali 1300 ml air 150 gm gula batu - diketuk halus 1200 gm gula pasir Pewarna makanan (merah, oren, purple dan kuning). Cara Membuat: 1. Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya. Agar - agar kering adalah antara kuih tradisional yang biasanya kita dapati ketika menjelangnya hari raya. Kuih agar-agar kering ini adalah agar-agar yang dibuat seperti biasa dan kemudian dikeringkan. Lazimnya ia dikeringkan dengan menggunakan teknik menjemur. Namun, sesuai dengan peredaran zaman dan kemajuan teknologi, ianya juga boleh dikeringkan menggunakan oven.

LITTLE NAJWA RESEPI AGARAGAR KERING

Resipi sedap dan mudah untuk Agar-Agar Kering. #phopxcookpad2020 #goldenapron2020 Agar-agar kering ni saya selalu buat time hari raya zaman anak dara dulu. Masa raya, agar-agar ni wajib ada. Tak tau kenapa rasa seronok jer bila tengok agar-agar tu terjemur depan rumah. Mmg resepi evergreen ni.. 1. Basuh agar-agar dan masukkan dalam periuk. Masak agar-agar hingga cair. 2. Masukkan gula batu dan gula pasir, kacau hingga gula larut. 3. Tuangkan agar-agar ke dalam sekurang-kurangnya 3 loyang atau lebih. 4. Setiap loyang berlainan warna. Biarkan agar-agar keras. 5. Potong kecil memanjang, kemudian jemur hingga kering dan bersaka gulanya. Tutorial cara membuat agar agar kering beserta resepiresepi : 60 gm agar-agar bertali1300 ml air150 gm gula batu - diketuk halus1KG gula pasir hai semua, salam aidilfitri .. hari ni nak share cara buat agar-agar kering legend..bahan-bahan*****🍬30gm agar-agar tali🍬700ml air🍬500gm gula pasi.

Agar Agar Kering Resepi Masakan Malaysia

Agar Agar Kering Untuk Hantaran. 12/27/2012 25 ulasan. Sejak kecil, saya selalu melihat kakak saya, Cik gu Asiah menyediakan Agar Agar Kering yang kami panggil "Belder" Kering di setiap kali hari raya. Agar agar ini selepas dipotong kecil akan dijemur di bawah panas matahari sehingga benar benar kering dan timbul gula kering di permukaannya. Agar-agar keringBahan-bahan:25g agar-agar tali800g gulaAir (lebih kurang 1 botol air mineral)Pewarna Resep Agar-agar kering (Manisan Agar-agar). Penasaran pengen bikin ini sendiri. Teman2 bs kasih rasa sesuai selera ya yg penting jumlah cairannya tetap. Kalau mau permukaannya lebih berpasir kayak manisan jelly yg dijual itu, sebelum dijemur bisa digulingkan dlu ke gula pasir halus. Jemur agar-agar tadi di bawah cahaya matahari (selalunya ambil masa 3 hari untuk betul betul kering). Siap. Nota: Semasa agar-agar dalam periuk kena rajin kacau, saya ambil masa 6 jam untuk siapkan 1 tail agar-agar. Semasa menjemur dibawah cahaya matahari kena rajin balik balik supaya agar-agar kering dengan sekata. Selamat mencuba!

Agar Agar Lengkong Kering Tradisi di Hari Raya Relaks Minda

CARA-CARA: 1. Rendam agar-agar tali sekejap di dalam air supaya lembut. 2. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan agar-agar tali yang sudah dibasuh tadi. 3. Didihkan dan masukkan gula batu dan gula pasir. 4. Masak guna api sederhana hingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya. Never mix agar powder with warm/hot water as it will clump and become impossible to dissolve. Stir into room temperature liquid and then bring it to a rolling boil, making sure the agar has dissolved. Pour into molds and let it set. Although Agar-agar sets at room temperature, it is best served cold.